TESK Başkanı Bendevi Palandöken: “Ramazan Bayramı’nda Yaklaşık 30 Milyar TL Ciro Bekleniyor”
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Vatandaşımızın alım gücü düşük ama yine de az çok herkes bayram alışverişini yapacak. ekonomi ivme kazanacak. Ramazan Bayramı’nda yaklaşık 30 milyar TL ciro bekleniyor” dedi.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken bugün yaptığı açıklamada, piyasada bayram hareketliliğinin başladığını belirtti. Deprem nedeniyle esnaf ve sanatkarların işlerinin azaldığını belirten Palandöken, şunları kaydetti:
“PAZARIN TATİLDE YAPILACAK ALIŞVERİŞLERLE DİNLENMESİ BEKLENİYOR: Deprem felaketi nedeniyle bu yıl esnaf ve sanatkarlarımızın işleri oldukça düştü. Ama şimdi deprem bölgelerinde insanları motive etmek için çarşılar kuruluyor. Devlet temellerinin atılması ve temel atılmasıyla birlikte ticari faaliyetin başlamasıyla birlikte esnaf rahat nefes alabilecek. Esnaf ve sanatkarlarımız her özel günde olduğu gibi bu bayramda da yapılacak alışverişlerle pazarın canlanmasını dört gözle bekliyor. Bu yıl 30 milyar liralık beklenen ciro, yüzlerce segmentte esnafımızın yüzünü güldürecek. Özellikle küçük çocuklar için bir gelenek haline gelen bayramlık kıyafet ve ayakkabı alışverişi; Kolonya, şekerleme, çikolatalı ikramlık, baklava ve su böreği gibi bayramın vazgeçilmez ürünlerinin satışı günler öncesinden başladı. Her kesimden esnaf ve sanatkarımız Ramazan Bayramı için hazır. Bayram alışverişi esnafımızın can damarı olacak.
GÜNCEL FİYATLAR PERSONEL EKSİKLİĞİ ÜRETİMİNİ ARTIRIR: Vatandaşlarımız bayram alışverişi yaparken elbette cebini ve bütçesini de düşünmeli. Ancak uygun fiyatlı bir iş ile kalitesiz ve sözleşmeli bir iş arasındaki farkı da bilmesi gerekir. Usulüne uygun alışveriş yapmak isteyenler, ucuz diye aldıkları tezgah altı eserlerle kar elde ettiğini düşünmesin. Hangi koşullarda üretildiği bilinmeyen merdiven altı ve hijyenik olmayan çalışmalar insan sağlığını hiçe saymaktadır. Şekerin, yağın, yer fıstığının, cevizin, unun fiyatı ortadayken baklavayı kimse maliyetinin altına satamaz. Maliyetinin altında satılan baklava ve böreklerden uzak durulmalı. Özellikle yol kenarlarında araçların arkasında satılan tatlı, şekerleme, çikolata gibi yıkanmadan yenebilecek işlere dikkat edilmelidir. Fason kıyafetler ve taklit kozmetikler prestij olmamalı. Bayram alışverişinin adresi her zaman mahalle esnafı olmalıdır. Çünkü esnafımız onların yemediklerini müşterilerine yedirmiyor” dedi.