Dünya

Şairlerden Filistin’le dayanışma mesajı: Sessiz kalırsak tarih bizi affetmez

Şairler Vicdan Oluşumu Kadıköy Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde bir araya gelerek İsrail’in Filistin’e saldırısına ilişkin açıklama yaptı.

Basın toplantısına Türkiye Yazarlar Birliği (TYS) Başkanı Adnan Özyalçıner, Yaşar Miraç, Altay Öktem, Arife Kalender, Turgay Fişekçi, Leyla Şahin, Mustafa Köz ve Turgay Kantürk katıldı.

Ortak bildiriyi şairler adına Şair-Yazar Mustafa Köz okudu. Açıklamasına Filistinli şair Mahmut Derviş’in “Bütün şairler Filistinlidir” sözleriyle başlayan Köz’ün okuduğu metin şöyle:

“Hamas’ın Filistin halkını ateşe vererek sivillere saldırmasıyla başlayan yeni Ortadoğu yangınının ardından İsrail, Gazze’de katliam ve soykırımını sürdürüyor. ABD, Avrupa Birliği ve görev alanına giren tüm devletler, “savaşı bir ganimet olarak görüyor” ve siyasi ve medya yalanlarıyla delilleri karartıyor.

Dünya halkları savaşın ‘tarafı’ ve ‘destekçisi’ olmanın kuşatması altında ama halklar kötülükleri açığa çıkan, suçları ve sicilleri tarihe kaydedilen devletlerin, savaşanların yanında değil. savaşları kışkırtmak veya aklamak.

Devlet nereye giderse savaş ve dinin de oraya gittiğinin bilincinde olan biz şairler, ne Filistin’de ne de dünyanın hiçbir yerinde ırkçı-milliyetçilerin yanında değiliz. Hafızayı katletmek ve savaş suçları işleyenleri ifşa etmek zorundayız. İzlersek ve sessiz kalırsak tarih ve halk bizi affetmeyecektir.

Kötü toplumların ve kötü dayanışmanın hüküm sürdüğü muhteşem bir dünyada yaşıyoruz. Savaş aynı zamanda kötülüğün bir inşasıdır. “Kötülüğün her inşası”, “kötülüğün sıradanlığı” ve “sessizliğin payı” ile el ele yürür. Bu yapılanma savaşın, katliamın ve kötülüğün kutsal bedeller ve sembollerle meşrulaştırılmasıdır. Kötülüğe karşı uyumdan, zalime karşı mazlumun, savaşa karşı barış ve özgürlüğün, dillerin kardeşliğinden yanayız, savaşın tüm sebeplerini ve sonuçlarını reddediyoruz.

“Başka bir dünya mümkün” diyen, sınırların olmadığı ve ulusötesi bir dünya hayali kuran şairlerin devletlere ve savaşlara karşı temel bir duruş sergilemeleri varoluş etiğiyle örtüşmemektedir. İlkeli ve etik tavrımızı belirleyen şey, savaşların “uzakta” ya da “yakın” olması değil, barış ve özgürlük hayalimizdir.

Şairler “Barışı anlamıyorum!” diyor. Söyledikleri, varoluş nedenlerinin inkarıdır. “Hakikati öldüren” savaşa karşı çaba, “hemen” aktif bir sürecin olanaklarını hesaplayan bir çabaya davettir. İsrail’de, Filistin’de ve dünyanın her yerinde savaşa karşı mücadele edenler bizim barışın, şiirin, özgürlüğün kardeşleridir.

“Korkudan şakıyan kuşlara” dönüşen terör toplumlarına rağmen, kalbimize ve vicdanımıza çekildiğimiz bu günlerde, savaşı ve soykırımı sürdüren ırkçı, işgalci İsrail yönetimini kamuoyuna duyurmak için hep birlikte buradayız. Filistinlilerin ve onların arkasında duran tüm kötülüklerin ve Filistin halkıyla dayanışmanın göstergesidir.

“Şairlerin Vicdanı”

İmzacılar şu şekilde:

Cevat Çapan, Eray Canberk, Hakim Berköz, Ataol Behramoğlu, Ahmet Telli, Erdal Alova, Şükrü Erbaş, Arife Kalender, Abdülkadir Budak, Turgay Fişekçi, Âba Müslim Çelik, Yaşar Miraç, Metin Cengiz, Hicri İzgören, Veysel Çolak, Leyla Şahin, Suna Aras, Yusuf Alper, Orhan Alkaya, Sezai Sarıoğlu, Haydar Ergülen, Gülseli İnal, Engin Turgut, Muzaffer Kale, Mustafa Köz, Tuğrul Keskin, Altay Öktem, Sunay Akın, Turgay Kantürk, Tozan Alkan, Deniz Durukan, Nilay Özer, Adnan Özyalçıner. (KÜLTÜR VE SANAT HİZMETİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu