Sağlık

Temizlik yaparken sağlığınız konusunda endişelenmeyin

BURSA (İGFA) – Nev Esentepe Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzman, temizlik sırasında kullanılan dezenfektan ve deterjanların sanıldığı kadar masum ve zararsız olmadığını belirtti. Dr. Mustafa Kolsuz, “Kimyasalların kullanım şekline ve içerdikleri miktara bağlı olarak sağlığımıza ciddi olumsuz etkilerini fark etmiyoruz veya anlamıyoruz. Biraz çaba ile risk almadan çevre dostu temizlik yapmak mümkün. akciğer sağlığı.”

ASTIMLI BİREYLER DOĞAL TEMİZLİK ÜRÜNLERİ KULLANMALIDIR

Uzman Dr. Kolsuz, “Astımlı bireylerin evlerini temizlerken doğal temizlik malzemelerini kullanmaya devam etmeleri gerekiyor. Kimyasal katkılı deterjanlar yerine sirke, karbonatlı su ve sabun gibi ürünlerin kullanılması daha uygundur. Sprey formundaki ve uçuculuğu yüksek olan temizlik malzemelerinin solunum yolu şikayetlerine neden olma olasılığı daha yüksek olup, bu formdaki ürünlerin kullanımından kaçınılmalıdır. Temizlik sorunları birbirine karışınca farklı gazlar ortaya çıkıyor ve astım hastalarında ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bu şekilde karıştırma yapılmamalıdır. “Astım hastalarının bazı durumlarda temizlik yaparken maske kullanması gerekebiliyor” dedi.

HAMİLELER EV TEMİZLİĞİNDE DİKKATLİ OLMALIDIR

Uzman, ev temizliğinde kullanılan temizlik malzemelerinin içerdikleri kimyasallar nedeniyle hamilelik döneminde hem annenin hem de doğmamış bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor. Kolsuz, “Kimyasal maddeler bebeğin anne karnındaki gelişimini etkileyerek bir veya birkaç organ sisteminde bozulmaya neden olabiliyor. Hamilelikte maruz kalınan kimyasallar; Düşüklere, ölü doğumlara, konjenital anomalilere ve endokrin bezi bozuklukları olan düşük doğum ağırlıklı bebeklerin doğmasına neden olabilir. “Bu nedenle hamilelerin ev temizliğinde kullanılan kimyasallardan uzak durması gerekir” dedi.

ÇAMAŞIR EVDE KURUTULMAMALIDIR

Uzman Dr. Kolsuz, “Çamaşırların evde kurutulmaması tavsiye ediliyor. Çünkü özellikle yumuşatıcı kullanılması halinde evin içindeki hava yumuşatıcı buharıyla dolarak astım ataklarına neden olabilir. Aşırı tüketim, zararlı maddelere daha yoğun maruz kalmaya neden olduğundan temizlik malzemelerinin gereksiz ve aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Bu durumu önlemek için daha güvenli ürünlerin tercih edilmesi ve havalandırmanın sağlanması çok önemli” dedi.

SABUN TEMİZLİĞİ İÇİN YETERLİ MALZEME

Son olarak Uzman. Dr. Mustafa Kolsuz, “Sabunların ana maddesi bitkisel ve/veya hayvansal yağlar veya yağ asitlerinin alkali maddelerle reaksiyonu sonucu üretilen ve genellikle insan vücudunun temizliğinde kullanılan ilk ve en eski kişisel bakım malzemesidir. canlılar ve nesneler. “Maalesef sabunlar tek başına yeterli bir temizlik malzemesi olmasına rağmen 1940’lı yıllarda eski önemini yitirmiş ve yerini yeni keşfedilen deterjanlara bırakmıştır” diye tamamladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu