Yaşam

Silikon Vadisindeki Bir Grup Milyarderin İnşa Etmek İstediği Gizli Ütopik Şehir

Büyükbaş hayvanların otladığı ve hiçbir şeyin bulunmadığı bir bölgede milyarderler sıfırdan buraya geldi. bir şehir inşa etmeyi planlıyor Olduğu ortaya çıktı. Herkese çok ütopik gelen bu fikrin nasıl hayata geçeceğini düşünüyorsunuz?

tüm yaşlardan insanlar Yemyeşil bir ortamda bisikletine rahatlıkla binebileceği, güneşin güçlü olduğu, her şeyin doğal olduğu bir ‘şehir’ kurma hayalini gerçekleştirmek. Her ne kadar kolay gibi görünmese de, pek çok kişi için büyük paralara mal olan bu fikre gelin daha yakından bakalım. Bakalım gerçekten bu kadar ütopik görünüyor mu?

Sacramento ile San Francisco’nun ortasında kurulması planlanan bu şehri sakın hafife almayın.

Silikon Vadisi’ndeki güçlü şirket yöneticilerinden oluşan bir küme Bu şehir hayaline baktığımızda insanlar “Aslında fena olmazdı” diyorlar. dedirtiyor seni. Korunmuş bir yeşil çevre, sıfır atık, erişilebilir konut ve yeterli istihdam… Bir insan daha ne isteyebilir ki?

California Forever adı verilen bu projenin detayları internet sitesinde yer alıyor. “Çocuklarımızın bizi terk edeceği değil, yürünebilir mahallelere ve yeni çalışanlar için cazip olacak iyi maaşlı işlere sahip yeni bir topluluk yaratma fırsatımız var.” cümleler yer almaktadır. Kim bilir belki de olur!

Peki neden bu kadar anlaşılmaz bir proje?

Projenin resmi internet sitesinde projeye destek veren isimlerden: ABD teknoloji ve finans sektörü şirketlerinde yönetici olarak görev yapan Jan Sramek orada. Bunun dışında projenin arkasında sayılabilecek önemli isimler de var.

Apple, Google, Instagram, Paypal, WhatsApp ve Zoom’a yatırım yapan Sequoia Capital’ın ortağı Michael Moritz,Linkedln’in kurucularından Reif Hoffman, teknoloji dünyasının ‘en zengin kadını’ olarak bilinen Lauren Powell Jobs (Steve Jobs’un eşi) ve Amazon’a yatırım yapan Kleiner Perkins şirketinin lideri John Doerr gibi isimler , Google ve Twitter projenin arkasında.

Bu isimleri New York Times’ın yayınladığı bir haberden duyduk.

Proje hakkında uzun zamandır bilinen tek şey şu: Flannery Associates adlı bir şirketin bir bölgeden 20 bin hektar tarım arazisi satın almasıydı. Bu andan itibaren birçok söylenti yayılmaya başladı. En çok merak edilen ise projeyi kimin yürüttüğüydü. Öyle ki projeyle ilgili pek çok teori öne sürülmüştü; bunlardan biri de Disney’in bölgeyi satın aldığı ve buraya bir eğlence parkı kuracağı yönündeydi.

Özellikle bu bölge hava trafiğinin en yoğun olduğu askeri üs Travis’e yakın olduğundan, Hatta ABD ordusunun ve FBI’ın bile dikkatini çekti.

Topluluk, sürdürülebilirlik açısından bilgilerin gizli kalması gerektiğini belirterek gerekli kişilerle toplantılar gerçekleştirdi.

Bölgede yaşayan halkın görüşleri alınarak bir başvuru konseyi toplanacağı belirtiliyor. Bölgede 1984’ten bu yana uygulanan koruma yasalarına aykırı olarak bölgenin kentsel arazi kullanımına açılmasını sağlayacak proje için referandum yoluyla bölgedeki vatandaşların onayının alınması özellikle önem taşıyor. Pek çok kişi bu grubun ne yapmaya çalıştığını anlayamıyor ve hâlâ amaçlarını merak ediyor.

Merak ediyorum? Prenses WashingtonDüşünüldüğü gibi, onların bir ” elitlerin şehri“Kurmak mı istiyorlar?

Bu mükemmel şehrin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini bilmiyoruz ama bölge sakinlerinin bu durumdan pek de memnun olmadığı kesin!

Bölgede oluşabilecek fazla gürültü, inşaat ve uzun süreli altyapı çalışmaları tüm bölgenin düzenini bozabilir. Bu nedenle bölge sakinleri bu projeye pek sıcak bakmıyor. Her ne kadar tüm görüşmeler yapılmış ve gerekli mercilerden onay alınmış gibi görünse de proje şu anda sadece “Ütopik”öyle kalmaya devam edecek.

Kurulması beklenen kent, araçlara kapalı, bisikletle ulaşılabilen, sürdürülebilirliği yüksek, yeşil alanlı ve Doğayla iç içe bir yaşam, yüksek istihdam ve doğa dostu bir bölge.Baktığınızda, Dünya üzerinde böyle bir “şehir”in şu anda bir hayalden öteye gidemeyeceği herkese görünüyor.

Kaynaklar: California Forever, The Verge, Euro News

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu