Haber

“Denize herhangi bir yere atılan çöpler tüm denizleri etkiliyor”

Bahçelievler Belediyesi, 30 Mart Dünya Sıfır Atık Günü’nde farkındalık yaratmak amacıyla ‘İkinci Dünya Yok’ sloganıyla etkinlik düzenledi. Etkinlikte, jant kapaklarından yapılan duvar süsleri, çamaşır makinesinde kalan tek çoraptan yapılan minik vazolar, teknolojik atıklardan yapılan balıklar, atık pillerle süslenen tablolar gibi geri dönüştürülmüş malzemelerle yapılan eserler sergilendi. Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır, sıfır atık konusunda farkındalık yaratmanın değerli olduğunu belirterek, “Dünya artık küreselleşti. Herhangi bir yere denize atılan bir çöp, dünyadaki tüm denizleri etkiler.”

Bahçelievler Belediyesi, Uluslararası Sıfır Atık Günü dolayısıyla farkındalık etkinliği düzenledi. Akif Emre Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte stant alanında sanatçı Sare Ertaş Kural’ın tabloları ile Hollandalı Ressam Sija Zobi’nin ‘Atıklardan Harikalara’ adlı eserleri sergilendi. Türkiye’de hobi malzemelerinin pahalı olduğunu ve bu nedenle geri dönüşümlü ürünlerden eserler ürettiğini söyleyen Sija Zobi, atıklardan sanat eseri yapmaya başlayınca etrafındaki nesnelere bakışının değiştiğini ifade etti. Zobi’nin çalışmalarının ortasında 2015 yılında Suriye’deki iç savaştan kaçan ve cansız bedeni Bodrum’da kıyıya vuran 3 yaşındaki Aylan Bebek figürü de yer alıyor. Muğla.

İlgili Makaleler

Etkinliğin ardından sıfır atık paneli düzenlendi. İstanbul Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Sıfır Atık Sorumlusu Mustafa Lütfü İlkbahar ve Idea Universal Uluslararası Kalkınma ve Çevre Derneği Su Savaşları programının yapımcısı Hakan Girginer TRT Belgesel’de sıfır atık konusunda değerli bilgiler verdiler. .

“GERİ DÖNÜŞÜMDE NELER YAPTIĞIMIZI GÖSTERMEK İSTİYORUZ”

Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır, sıfır atık konusunda farkındalık yaratmanın değerli olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“2017 yılında Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan’ın çabalarıyla Birleşmiş Milletler’de Dünya Geri Dönüşüm Günü ilan edildi. Biz Türkiye olarak bunu kabul ettirdik. Doktorlar Günü, Hemşireler Günü, Kadınlar Günü menşei yurt dışı.Benim Türkiye menşeli bildiğim bir gün yok.Geri dönüşüm gibi teknolojik ve çevreci bir şeyin bizden çıkması gurur verici.Burada geri dönüşümde neler yaptığımızı göstermek istiyoruz.Takviye alıyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızdan , bilinçlendirme ve eğitimler, onları genç nesillerimize kazandırıyoruz, genç arkadaşlarımızla birlikte tiyatro yapıyoruz, geri dönüşümde neler yapabileceğimizi gösteriyoruz, bunu çalışmalarımızda ifade etmek istiyoruz. ve sergiler.”

“DÜNYA KÜRESEL OLDU”

Dünyanın köy gibi olduğunu ifade eden Bahadır, “Dünya artık küreselleşti, herkes birbirini tanıyor. Rastgele bir yerde denize atılan bir çöp dünyadaki bütün denizleri etkiliyor. Yaklaşık 2 yıldır müsilaj vardı. Biz de bundan yola çıkarak gençlerimize bu bilinci kazandıracak eğitimler veriyoruz” dedi.

ZOBI: ETRAFIMDA GÖRDÜĞÜM TÜM MALZEMELERE FARKLI BİR ŞEKİLDE BAKMAYA BAŞLADIM

2 çocuk annesi Hollandalı sanatçı Sija Zobi, 1996 yılından beri Türkiye’de olduğunu ve başlangıçta ev hanımı olduğunu belirterek, atıklardan eser üretme öyküsünü şöyle anlattı:

“Kendime hobi aradım. Önceleri kolay işler yapıyordum, örneklerden çalışıyordum. Sonraları sıkıldım ve kendi kendime farklı şeyler yapmaya karar verdim. Çok değerli ve ucuz hobi malzemeleri bulmaya çalıştım. Çocuklarım küçükken su içtikten sonra şişeleri bükerlerdi, “Şişenin şekline baktığımda aslında bir hayvan gördüm. Onları kumaşla çevirdim, sertleştirdim ve böyle bir canavar çıktı. Bu işin başlangıcı buydu ve sonra etrafımda gördüğüm tüm ekipmanlara farklı bir biçimde bakmaya başladım ve her şeyi bir sanat eserine dönüştürmeye başladım.”

“AYLAN’IN BU HAKKINI O’NUN KENDİSİNDEN ALDIK”

Aylan Bebek’in ölümünden çok etkilendiğini belirten Zobi, mankenin elinden Aylan Bebek figürü yaptı. Bu figürün etrafında mutlu çocuk figürleri yaptığını söyleyen Zobi, “Bu masada Aylan Bebek var. Aylan Bebek’in etrafında oynayan mutlu çocuklar var. Aylan’ın hakkını ondan aldığımız için hepsini masaya koydum” dedi.

“İSRAFIN ÖNLENMESİ GEREKİYOR”

Enerji ve su israfının önlenmesi gerektiğini belirten İstanbul Valiliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Sıfır Atık Sorumlusu Mustafa Lütfü İlkbahar, “Fotoselli musluklar, enerji tasarruflu musluklar ve gri su uygulaması ile su tasarrufu yapabiliriz. Elektrik tasarrufu için, enerji – tasarruflu ampuller, merdivenlerde sensörlü aydınlatma ve güneş enerjisi panelleri gibi teknikler var” dedi.

“OLAĞANÜSTÜ BİR MUAYENE GÖSTERMEMİZ GEREKİYOR”

Idea Universal Uluslararası Kalkınma ve Çevre Derneği’nden TRT Belgesel’deki Su Savaşları programının yapımcısı Hakan Girginer, “İsraf derken unutmamamız gereken bir nokta var. İsraf aslında israf demektir. Yani bir şeyi israf etmiyorsak. , atıkları nasıl yönetilir sorusunu daha sonra sormaya gerek yok.İçme suyu deposu yaptığımızı düşünelim.İçine maden suyu koyalım.İçine bir sürahi kirli su dökelim.Bu su olmaz. Kirletmeyi 3 saniyede yaptık ama bu suyu tekrar içilebilir hale getirmek için olağanüstü bir çaba göstermemiz gerekiyor. dedi.

haberaltinova.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu