Haber

Cezayir, Nijer’e askeri müdahale seçeneğine karşı olduğunu söyledi

Cezayir, askeri darbenin gerçekleştiği Nijer’e askeri müdahale seçeneğini masada tutan Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’na (ECOWAS) “bu seçeneğe karşı” olduğunu açıkladı.

Cezayir Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Dışişleri Bakanı Ahmed Attaf, Cezayir’in başkentinde ECOWAS Dönem Başkanı Özel Temsilcisi Baba Ghana Kingibe ve Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu ile bir araya geldi.

Nijer’deki gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunmak ve istişare etmek üzere Cezayir’i ziyaret eden Kingibe, ECOWAS Devrim Lideri ve Nijerya Devlet Lideri Tinubu’nun Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun’a hitaben yazdığı mektubu Bakan Attaf’a teslim etti.

Cezayir’in Nijer’deki askeri darbeyi reddettiği yönündeki “kesin” tavrını Kingibe’ye teyit eden Attaf, Muhammed Bazum’un Nijer’in “meşru cumhurbaşkanı” olarak görevine dönmesi ve ülkede anayasal düzenin sağlanması gerektiğini söyledi.

Attaf ayrıca tüm diplomatik, barışçıl prosedürleri ve araçları seferber etmenin önemini vurguladı ve durumu yalnızca Nijer için değil tüm bölge için daha karmaşık, ağırlaştırıcı ve tehlikeli hale getirebilecek askeri güce başvurma seçeneğinden kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Nijer’de darbe

Nijer’de Başkan Bazum, 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayına bağlı unsurlar tarafından gözaltına alındı ​​ve o akşam ordu, iktidarı ele geçirdiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Omar Tchiani, 28 Temmuz’da Ulusal Vatanı Koruma Kurulu (CNSP) olarak adlandırılan cuntanın liderliğini üstlendiğini ve geçiş hükümetinin başına geçtiğini duyurdu.

Bir önceki Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou’nun “gizlisi” olarak bilinen ve Abdourahmane olarak da bilinen Tchiani, yaklaşık 10 yıldır Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı olarak görev yapıyordu.

Bazum, 26 Temmuz’dan beri özel konutunda tutuluyor.

Cuntaya verilen süre azalıyor

ECOWAS, 30 Temmuz’daki olağanüstü zirvesinde Nijer’deki askeri cuntaya Başkan Bazum’u serbest bırakıp göreve dönmesi için bir hafta süre verdi.

ECOWAS, bu süre zarfında taleplerinin karşılanmaması halinde askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini açıklamıştı.

Askeri müdahale olasılığı, Batı Afrika’daki diğer cunta hükümetlerinin tepkisini çekti.

Yönetimde asker bulunduran Burkina Faso ve Mali, yaptıkları ortak açıklamada ECOWAS’ı Nijer’e askeri müdahalenin kendilerine savaş açmak anlamına geldiği konusunda uyardı. Gine ayrıca cuntaya takviye kuvvetler duyurdu.

Öte yandan Senegal, Fildişi Sahili, Benin ve Nijerya da üyesi oldukları ECOWAS’ın askeri müdahalesine destek vereceklerini açıkladı.

haber-karaisali.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu